2021-03-17 11:42Nyheter

Future Finance beskriver ekonomifunktionens potential

null

Onsdag 24 mars kommer det tredje webinaret i Ekan Management och Beyond Budgeting Institutes serie med paraplytemat Dynamiska styrmodeller. Denna gång är ämnet "Future Finance – Förutsättningar för en smartare och mer proaktiv ekonomifunktion". Vi passade på att ställa några frågor till en av moderatorerna, nämligen Rikard Olsson som delar sin tid som managementkonsult på Ekan och som VD för Beyond Budgeting plc. Rikard har en bakgrund som chefscontroller på AstraZeneca och arbetar sedan 10 år tillbaka med att utveckla dynamiska styrmodeller i både globala företag, NGOs och offentliga verksamheter.

Hej Rikard! Du och Annica Delin ska hålla i ett lunch-webinar den 24 mars som ni kallar "Future Finance". Fräck allitteration, men vad handlar det om?

- Allitterationer i all ära men webinariet kommer fokusera på den resan en ekonomifunktion, eller för den delen vilken annan stabsfunktion som helst, behöver göra för att vara relevant i framtiden. Det handlar helt enkelt om att se till att man har rätt form av organisering, kompetenser, synsätt på ledning och styrning och system samt optimerade processer. När en beskriver det så här kan det kanske låta enkelt, men en spännande sak med den här frågan är att den är lite förrädisk. Även om vissa delar kan upplevas som intuitiva och självklara, inser många i själva förverkligandet att det också är mycket i det traditionella tänkandet som ställs på ända. Det krävs kreativitet, känsla för detaljer och inte minst mod för att lyckas. Som det ofta är med verkliga förändringar.

Finns det "Old Finance" också då? Vilka problem eller utmaningar ser ni att traditionellt fungerande stödfunktioner brottas med?

- Det finns kanske till och med alldeles för mycket Old Finance. Om jag vidareutvecklar resonemanget i förra frågan handlar det t. ex om att vi inte har tillräckligt bra styrning av våra förvaltningsprocesser avseende den information som ekonomifunktionen, och andra stabsfunktioner, behöver för att stödja i beslutsfattande. Är man extra nyfiken på den här delen kan tipsa om detta webinar om BI med mina kollegor, som fokuserar en del på just detta. Vi ser också att man inte använder de moderna system som finns på rätt sätt - eller ens har en förståelse för betydelsen av hur vi organiserar oss för att få en framtidssäkrad och relevant ekonomifunktion. Lite härligt konsultspråk!

Vad kommer de som lyssnar på webinaret få med sig?

- Förhoppningsvis många nya insikter hur vi behöver utveckla oss från Old Finance till Future Finance. Jag kan dessutom utlova några rätt praktiska tips hur man kan komma igång att jobba med frågorna. Deltagarna kommer även att få tillgång till lite exklusivt material som vi skickar ut efteråt.

När är webinaret och hur anmäler jag mig?

- Webinaret är praktiskt förlagt till lunchtid kl 12-13 den 24 mars. Anmälan gör man hos vår partner 1Company.se. Intresset är redan stort och vi hoppas såklart att fler är intresserade av att lyssna!


Om Ekan Management

Ekan Management är ett managementkonsultbolag med 30 års erfarenhet av nytänkande. Genom att Utmana, Involvera och Förverkliga hjälper vi våra kunder att skapa morgondagens verklighet.


Kontaktpersoner

Rikard Olsson
Senior Managementkonsult
Rikard Olsson